Единици безотговорни водачи могат да компрометират една безопасна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани

Единици безотговорни водачи могат да компрометират една безопасна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани
Публикувано на: 27-ми юни 2022

Във връзка със скорошни медийни публикации за случаи на управление на електрически тротинетки по пътната мрежа в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща 100 км./час, Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) определя подобно поведение като безотговорно и призовава органите на реда да санкционират въпросните водачи, съгласно Закона за движение по пътищата.

Управлението на електрически тротинетки с превишена скорост не само застрашава живота и здравето на самия водач на тротинетка, а и на останалите участници в движението, на които се налага да се съобразяват с неговото опасно каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна алтернатива за придвижване, обичана от мнозина.

Българската асоциация за електромобилност е създадена за да развива и популяризира електрическите тротинетки като екологична, удобна и най-вече безопасна форма на транспорт, която може да допринесе много за една по-добра градска среда. Статистиката показва по категоричен начин, че тези персонални транспортни средства са много по-безопасни, в сравнение с автомобилите и редица други алтернативи за придвижване. Това обаче не премахва от водачите на тротинетки отговорността да ги управляват, съобразявайки се със законовите ограничения и с изискванията за безопасност на пътя.

Припомняме, че според Закона за движение по пътищата, максимално допустимата скорост, която водач на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч., както и че такива персонални превозни средства могат да се движат само по пътища и улици, където позволената скорост е до 50 км/час. В противен случай Законът предвижда глоби.

Припомняме също, че Българската асоциация за електромобилност провежда и информационна кампания за популяризиране на безопасното управление на тротинетки. Повече информация за кампанията е достъпна на адрес: baem.bg.

В заключение призоваваме още веднъж единици безотговорни водачи да не компрометират една иновативна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани на София и останалите български градове.

Управителен съвет
на Българска асоциация за електромобилност