Започна кампания „Бъдете толерантни на пътя“

https://www.youtube.com/watch?v=IRj3mNjOn5o

Една от основните цели при създаването на Българската Асоциация за Електромобилност (БАЕМ) бе да спомогнем за подобряване условията за използването на електрически тротинетки и други персонални транспортни средства. Уверени сме, че бъдещето на градската мобилност е свързано с персонализирания транспорт, който е значително по-екологичен, удобен и безопасен от останалите алтернативи.

През изминалите месеци бяхме свидетели на  опитите на държавата да повиши безопасността на водачите на електрически тротинетки със създаването на регулации. Нещо в което много по-развити страни се забавиха.

По време на обсъжданията се уверихме, че промените в законодателството са само част от решението, както и че това което би помогнало най-много за намаляването на пострадалите на пътя, е повишаване на културата на движение по пътя.

Обръщаме се към всички – водачите на електрически тротинетки, шофьорите, велосипедистите и пешеходците -

Всички трябва да бъдем по-толерантни към другите участници в движението и да спазваме Закона за движение по пътищата.

Колкото и рестриктивни да са законите, колкото и полицаи да има по пътя, това не би имало същия ефект, както сами да бдим за безопасността си.

Именно заради това в БАЕМ създадохме кампанията „Бъдете толерантни на пътя“, която няма краен срок, но всяка година постиженията, свързани с нея, ще бъдат включени в отчета на дейността на асоциацията.

Първата вълна на кампанията стартира преди няколко дни с излъчването на клип със съвети за безопасност при използването на електрически тротинетки по бТВ и всички онлайн канали на асоциацията и партньорите ни.

В клипа се стремим да насочим вниманието на хората използващи електрически тротинетки към основните неща, които биха спомогнали за тяхната безопасност:

  • Използвайте каска за ваша безопасност
  • Движете се само на разрешените за това места - по велосипедната инфраструктура и по пътища с максимално разрешена скорост от 50км/ч, възможно най-вдясно
  • Винаги спирайте на 🚦червен светофар и знак 🛑STOP
  • Спазвайте посоката на движение
  • Пресичайте пешеходни пътеки като пешеходец
  • Когато използвате споделени тротинетки, паркирайте на обозначените места

Искаме да благодарим и на организациите и хората, които ни повярваха и помогнаха за създаването и разпространението на клипа: